woensdag 30 april 2014

Top 3 - Zuid-Afrikaanse muziek


Muziek, een "taal" die over de hele wereld begrepen wordt. De gemiddelde Nederlandse muzieksmaak varieert nogal. Van Nick & Simon tot DJ Tiësto tot het nieuwe fenomeen genaamd Stromae. In Zuid-Afrika liggen de stijlen wat dichter bij elkaar. Hiphop, Electro met een funk/soul twist en Afro-pop zoals het genoemd wordt. Hieronder mijn top 3 van Zuid-Afrikaanse nummers die ik de afgelopen maanden veelvuldig voorbij heb horen komen. 

1. DJ Vetkuk ft. Mahoota & Dr. Malinga - Via Orlando




2. Freshlyground - Fire is Low



3. Goldfish ft. John Mani - One Million Views

zaterdag 26 april 2014

Zuid-Afrika kiest #1: 10 politieke weetjes


De vele politieke affiches in de stad zijn niet te missen. Niet gek, want de verkiezingen staan voor de deur. Zowel de nationale als provinciale verkiezingen vinden plaats op 7 mei a.s. Zuid-Afrika gaat dan voor de 5e keer naar de stembus. De eerste vrije verkiezingen waren iets meer dan 20 jaar geleden, in 1994. Tevens de afschaffing van de Apartheid. Wat weet jij van de politiek hier in Zuid-Afrika? Tijd voor een wist-je-dat rijtje...

1. In Zuid-Afrika worden tegelijk met de National Assembly ("Tweede Kamer") ook 9 nieuwe provinciale overheden gekozen. Men stemt hier niet op individuele kandidaten, maar voor een partij. De partijen kiezen wie van hun leden in het parlement komt.

2. De National Assembly ("Tweede Kamer") kiest de president. Dit is normaal gesproken de leider van de grootste partij, mits hij/zij al twee presidentstermijnen (van elk 5 jaar) er op heeft zitten.

3. In Zuid-Afrika moet je je als stemgerechtigde registreren om te mogen kiezen. In november 2013 stond het aantal geregistreerde kiezers op 23,1 miljoen (12,7 miljoen vrouwen en 10,4 miljoen mannen). 

4. De grootste partijen die 7 mei 2014 strijden om de meerderheid van de stemmen zijn: het ANC (zie huidige leider Jacob Zuma op het affiche op de foto hierboven), de Democratic Alliance, Congres of the People, Inkatha Freedom Party, Angang SA and de Economic Freedom Fighters.

5.
 Nelson Mandela was voordat hij in 1964 naar Robbeneiland verbannen werd leider van het ANC (Afrikaans Nationaal Congres). Na zijn vrijlating zette hij zijn leiderschap van deze nationalistische partij voort. Een partij van alle kleuren en voorstander van een non-raciale samenleving.

6. De eerste vrije verkiezingen in Zuid-Afrika vonden plaats op 27 april 1994. Deze dag wordt sindsdien Vrijheidsdag genoemd. 

7. Het aantal stem lokalen wordt geschat op 22.300. 

8.  In 1989, tijdens het Apartheidsregiem, bracht een 'kleine' 5,1 miljoen mensen hun stem uit (bestaande uit blanken, kleurlingen en Indiërs). In 1994, na de afschaffing van de Apartheid, brachten bijna 20 miljoen Zuid-Afrikanen hun stem uit. 

9. De meeste mensen in Zuid-Afrika stemmen wel, maar zeggen weinig vertrouwen te hebben in hun leider(s). Over het algemeen wordt er door de locals erg negatief over de politiek gesproken. Komt me bekend voor... 

10. Over dingen die me bekend voorkomen gesproken... De 'Dagga Party' in Zuid-Afrika is een one issue partij, zoals hun verkiezingsaffiche hieronder laat zien. Een issue waar wij ons in Nederland minder zorgen over hoeven te maken. 




dinsdag 15 april 2014

Van de straat #4: Top 5 Diefstal trucs


Aan de rand van een balkon in Longstreet zitten we een biertje te drinken. Kletsend over onze trip naar Porth Elizabeth die we komende week gaan maken, werp ik af en toe een blik op de steeds drukker wordende uitgaansstraat. Aan de overkant zie ik een man in een donkere jas naar de schoenen wijzen van een toerist. Overduidelijk een toerist, want hij trapt vol in de schoenentruc van de dief. Weg portemonnee merkt hij een paar seconde later als de man in de donkere jas al lang weg is... De schoenentruc staat met stip op nummer 1 hier in Longstreet van meestgebruikte diefstal trucs. Hieronder mijn top 5 van trucs die ik tot nu toe ben tegengekomen hier in Zuid-Afrika. 

1. De Schoenentruc

"I like your shoes, where did you buy them?", of: "Watch your tights!". Op welke manier dan ook, als er hier iets gevraagd of gezegd wordt over je schoenen, zijn ze er op uit je te beroven. De meeste voorkomende slachtoffers? Mannen, en dan voornamelijk toeristen of studenten die net in de stad zijn aangekomen. Waar ze op uit zijn? Je telefoon en portemonnee in je broekzak. Hoe ze te werk gaan? Ze proberen je te laten bukken richting je schoenen. Terwijl jij bukt en aandachtig naar je schoenen kijkt zijn ze vliegensvlug en is je zak al leeggeroofd. Een paar seconde later zijn ze uit het oog verdwenen en kom jij er achter dat alles wat in je zak zat weg is... Dus, krijg je een opmerking over je schoenen? Handen in je broekzak en doorlopen! 

2. De Pinautomaat

Een andere veel voorkomende tactiek is die bij de pinautomaat. Vaak is het een iemand die komt vragen of hij je kan helpen. Dit is natuurlijk vrij verdacht en denk je: ja duh, daar trap ik niet in. De truc is alleen dat zodra jij je omdraait om te zeggen: "No...", er al iemand anders bij de automaat is geweest om je kaart eruit te halen. Hoe dit te voorkomen? Zorg dat je altijd met meer bent als je gaat pinnen. Zorg dat de rest om je heen staat, zodat het lastiger is voor de dief om zijn slag te slaan. Mocht er dan toch nog iemand zijn die een poging waagt: altijd hand op de gleuf, niet omkijken en proberen te negeren!


3. De Wisseltruc

Op nummer 3: de wisseltruc. Wordt er aan je gevraagd of je geld kan wisselen zeg dan altijd nee. Zodra je je portemonnee uit je zak haalt om het geld te wisselen wordt hij uit je hand gepakt en zijn ze er van tussen. Op welke plaatsen dit gebeurd? Op straat, in de winkel, de plaats doet er eigenlijk niet zo toe. Geld wisselen? Nee dus. Hoe aardig ze het ook vragen. 

4. Het Dansende Meisje

Deze truc is natuurlijk vooral gericht op de heren en wordt toegepast in de cafées en clubs. De dames dansen uitdagend en gooien hun heupen in de strijd om je te verleiden. Vaak komen ze een aantal keer terug voordat ze toeslaan. Ze proberen je te laten denken dat ze interesse in je hebben, maar het enige waar ze in geïnteresseerd zijn is de inhoud van je zakken. Dus heren: dansen mag, maar be aware!


5. Bedelende kinderen 

Het is moeilijk om hun lieve stemmetjes en puppy ogen te weerstaan, wanneer ze je vragen om 'alleen wat munten'. Hun doel is alleen niet zomaar wat munten, maar je gehele portemonnee. Wanneer je ze het geld geeft hebben ze of zelf je portemonnee al te pakken of is er een andere kleine opdonder ergens opgedoken die het uit je handen weet te grissen. Hoe hard het misschien ook lijkt: beter geef je ze niets en probeer je ze te negeren. En mocht je dat echt niet over je hart kunnen verkrijgen en wil je ze iets geven, geef ze dan het flesje drinken of de sandwich die je in je tas hebt zitten.


Dus voor degene die ooit nog van plan zijn Zuid-Afrika te bezoeken: doe er je voordeel mee! En voor degene die dit niet van plan zijn, ook in Nederland zouden deze tips nog wel eens van pas kunnen komen... 

maandag 14 april 2014

Arm & Rijk


Huisje kopen? Er staan er hier nog best een aantal te koop in Camps Bay, een van de rijkere gedeeltes in Kaapstad. De mensen die hier wonen? Wit. "Zwarte mensen komen hier alleen maar om te werken, die zul je niet op het strand tegen komen om te relaxen", vertelde een taxichauffeur mij. Voor mijn gevoel waren het dus nog steeds vooral de witte mensen in Zuid-Afrika die rijk zijn en de zwarte mensen die zich in het zweet moeten werken voor een klein beetje loon. Als ze überhaupt een baan kunnen krijgen. Dit beeld is echter compleet veranderd nadat ik gisteren de documentaire "Arm & Rijk" over Johannesburg heb gezien. 

DE APARTHEID
Wit was rijk en zwart was arm. Zo simpel was het verdeeld hier in Zuid-Afrika voor de afschaffing van de apartheid. Inmiddels zijn de verhoudingen tussen arm & rijk en zwart & wit flink veranderd en nog steeds aan het veranderen. Ondanks dat ik in Kaapstad het gevoel kreeg dat de rijken hier nog steeds vooral blanke mensen zijn, blijkt er dus ook een grote groep blanke middenklassers te zijn die flink te leiden hebben onder de armoede. Tijdens de Apartheid was deze groep van middenklassers beschermt door de overheid. Zelfs de armste en laagst opgeleide witte mensen waren in die tijd verzekerd van een huis en levensonderhoud. Maar nu deze economische veiligheid is weggevallen voor hen, blijft er weinig over.

WITTE KROTTENWIJKEN
Veel arme blanken zijn terechtgekomen in plaatsen als Coronation Park, in Krügersdorp ten westen van Johannesburg. Witte krottenwijken waar voornamelijk in oude caravans en tenten geleefd wordt. Rondom de hoofdstad Pretoria zijn meer dan 80 witte krottenwijken. In heel Zuid-Afrika bestaan meer dan 400.000 plaatsen waar blanke mensen in deze arme omstandigheden leven.  In veel van deze wijken worstelen ze met sociale problemen door alcohol, drugs en geweld. 
De meeste van hen voelen zich bedrogen door de overheid. Er werd beloofd dat er een gelijke behandeling van zwarte en blanke mensen zou komen na de afschaffing van de Apartheid, maar nu blijkt dat het tegenovergestelde het geval is. De laaggeschoolde blanke in de krottenwijken rondom Pretoria zien zichzelf als slachtoffers van de "Reverse-Apartheid". 

OMGEKEERDE WERELD
Op dit moment krijgen zwarte meer dan witte in Zuid-Afrika. Wanneer het gaat om banen, huizen of financiële steun krijgen wordt de zwarte middenklasse voorgetrokken op de blanke. Over de crisis die de witte 'working class' hier nu doormaakt is niets terug te vinden in de media. Het lijkt er op dat er totaal geen sympathie voor hen is. Men wil het 'oud-zeer' van het Apartheid regime zo snel mogelijk vergeten. Maar dit dus ten nadele van de blanke middenklasse. Sommige van hen zeggen in de documentaire zelfs liever zwart te zijn tegenwoordig, omdat dit het een stuk makkelijker zou maken. 


Hebben witte mensen nog een toekomst in Zuid-Afrika? 

Bekijk de documentaire en oordeel zelf...

maandag 7 april 2014

Afrikaans tegeltje #2



Vandaag een wijsheid van Nelson Mandela op het tegeltje om over na te denken. Een belangrijke man in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis die vele beroemde uitspraken heeft gedaan. Hij was warm, nederig en liet graag anderen schijnen om zijn doelen te bereiken. Zoals ook hierboven uit zijn woorden blijkt.

Een aanrader voor allen is de film die zijn levensverhaal verteld: 

LONG WALK TO FREEDOM

De mensen die ik in Kaapstad gesproken heb over de film zijn er erg enthousiast over. In tegenstelling tot vorige films die over Nelson Mandela's leven verschenen.

Wie van jullie heeft de film al gezien? Wat vinden jullie er van?  


zondag 6 april 2014

Van de straat #3: Lights - Camera - Action!


De eerste paar keren stond ik er nog van te kijken dat we op de meest random plekken een filmshoot zagen. Inmiddels weet ik dat de straten van Kaapstad een erg gewilde filmset zijn voor zowel lokale als internationale films. Het is hier dus niet gek om dagelijks een filmopname tegen te komen. Waarom is Kaapstad zo'n gewilde locatie en wat heeft dit voor invloed op de stad? 


It's all about the money...

Een van de belangrijkste redenen waarom Kaapstad een gewilde plek is, is vanwege de lage productiekosten. De productiekosten zijn bijvoorbeeld 20% goedkoper dan in Europa en 15% goedkoper dan in Australië. Vooral voor internationale producties is dit aantrekkelijk, omdat daar het geld zit. De lokale filmproducties hebben het hard te halen. Er zijn een hoop jonge bedrijven met een enorme drive voor het maken van Zuid-Afrikaanse films, maar het is erg moeilijk voor hen om te overleven. Dit is een interessant ding, want de meeste lokale filmproducties zijn niet gebaseerd op een commercieel model. Het maken van de film levert hen uiteindelijk geen voordeel op, dus het komt aan op de passie en liefde voor het vak van vele mensen. Deze toewijding, de ideeën en het talent is er allemaal. De hoop is nu dat er steeds meer bedrijven zijn die dit kunnen omzetten in een lucratieve projecten zo die op hun beurt weer een positieve invloed hebben op de Zuid-Afrikaanse industrie. 

Allround vaardigheden

Een tweede rede voor filmmakers om Kaapstad te kiezen zijn de allround skills van de film crews hier. De lokale filmcrews worden voor zowel commercials, films als TV-programma's ingezet. Dit heeft er voor gezorgd ze een goede basis aan vaardigheden bezitten. De reputatie van deze Zuid-Afrikaanse crews werd mond op mond verspreid binnen de industrie en bekende regisseurs kwamen daarvoor steeds vaker naar Kaapstad.

Aantrekkelijk landschap

Last but not least, is Kaapstad als omgeving natuurlijk ook een rede voor filmmakers om hun producties hier uit te voeren. De stad heeft vele mooie en indrukwekkende contrasten. De bruisende stad is omringd door adembenemende natuur. Rijk en arm leven samen. Zwart en wit. En daarnaast is het in de zomer maar liefst 14 uur licht. Die uren willen filmmakers maar al te graag gebruiken.   

Kortom, de nog steeds groeiende filmindustrie is voor Kaapstad vooral van belang vanwege het economische aspect. Het draagt bij aan een groot aantal banen en inkomsten in de stad. Daarnaast helpt het Kaapstad te herpositioneren op de creatieve wereldkaart. De stad laat zien wat er gedaan kan worden met een beetje geld en veel creatieve drive. Wie weet waar dit de creatieve Mother City over een aantal jaar brengt...