Sinds 1928 was bovenstaande vlag de officiële vlag vlag van Zuid-Afrika. Pas sinds 1994 is deze veranderd in wat het nu is. Een vlag met een lange historie en verschillende contexten en varianten. Oorspronkelijk gaan de roots van deze vlag terug naar ons eigen land. Toen had het echter niet de 3 kleine vlaggetjes in het midden en stond deze nog helemaal los van Zuid-Afrika. Dit is hoe het begon...
De Prinsenvlag
Onze huidige rood, wit, blauwe vlag hebben we te danken aan haar oranje, wit, blauwe voorloper die gedragen werd door de watergeuzen. Dit waren Nederlandse strijders die het met hun schepen opnamen tegen de Spaanse bezetters van de Lage Landen. De prinsenvlag werd daarmee een van de symbolen voor de Nederlandse opstand tegen de Spanjaarden en de Republiek der 7 Verenigden Nederlanden. De kleur Oranje zou in 1650 on-officiëel al vervangen zijn voor rood. Dit was beter zichtbaar van een afstand. Later in 1795 tijdens de Franse bezetting werd officieel besloten dat de vlag rood-wit-blauw moest zijn. Dit werd door Willem I daarna ook overgenomen, met als kleine aanpassing de oranje wimpel.
NSB-vlag
Lange tijd werd de Prinsenvlag niet meer gebruikt. Tot de NSB deze weer uit het stof deed opwaaien. Door hen werd geroepen dat dit de echte Nederlandse vlag zou zijn. In 1937 tekende Koningin Wilhelmina als een reactie hierop een besluit dat de Nederlandse vlag rood-wit-blauw is.
In 2011 was er weer aandacht voor de vlag. Partijleden van de PVV hadden de vlag voor een aantal maanden voor het raam van hun kantoor hangen. Na hevige discussie over de negatieve associaties met de NSB zijn deze echter verwijderd. Een aantal weken later werd in de Kamer door verschillende PPV-leden een speldje gedragen met de afbeelding van de Prinsenvlag. Een onschuldige nationalistische uiting? Het is de vraag of het onschuldig is wat de PVV wil en doet... Maar dat terzijde, we gaan door met de laatste variant van de oranje-wit-blauw gekleurde vlag.
Apartheidsvlag
De Prinsenvlag heeft dus ook gediend als basis voor de vorige Zuid-Afrikaanse vlag. In het witte gedeelte zijn de vlaggen van Groot-Britannië, Oranje Vrijstaat (toentertijd een gebied in Zuid-Afrika vernoemd naar het Nederlandse vorstenhuis) en Transvaal (in die tijd een kleine onafhankelijke Boerenrepubliek in Zuid-Afrika) te zien. Deze drie landen gingen in 1928 door in de Unie van Zuid-Afrika, daarom zijn die drie vlaggen vertegenwoordigd. De Prinsenvlag werd als basis gekozen omdat het in geen enkel ander land een nationale vlag was. Het zou dan ook niet politiek gekleurd zijn. Vanwege het Apartheidsregiem kreeg de vlag daarentegen toch een negatieve kleur. Met het met einde van de Apartheid in 1994 werd daarom gekozen voor een nieuwe vlag, zonder racistische associaties.
Het ontwerp van de nieuwe vlag heeft de symboliek die past bij de Regenboognatie die Zuid-Afrika tegenwoordig is. De Y-vorm staat voor een convergentie naar een verenigd land. Rood staat voor het bloed, blauw verwijst naar de blauwe lucht, groen symboliseert het land en het geel staat voor de natuurlijke rijkdommen die Zuid-Afrika bezit. Als laatste staan wit en zwart voor de verschillende kleuren mensen die hier samenleven.
Hopelijk verdwijnt de Prinsenvlag weer op zolder en daarmee ook de negatieve associaties die het heeft...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten