vrijdag 20 juni 2014

Bye, Baie, Aufwiedersehen, Sala Kakhule, Au revoir!

This is it: the last post as "Zuidafrikaaskop" (literally translated: South African Cheesehead). Now and then it was a bit of a struggle to manage my blog with my turbulent life in Cape Town, but finally I made the 40 posts! 

Everything comes to an end. Unfortunately this also counts for my time in South Africa. I had such a great time. I saw, experienced and learned. I laughed even more, met a lot of people and made some great friends! I wanna thank everyone who made my stay the best! 

Another thanks to my readers. I enjoyed writing for you. Hopefully you laughed and learned with me ;-)

In October I will visit South Africa again, for 2 weeks. By then you will hear from me. Looking forward to it! For now: 


Love and a big hug to you all! 

Your Renske/Renski/Ramske

MarketingFacts #5: Design Capital of the Year


Helsinki, Seoul en Torino zijn de steden die voor Kaapstad de titel "Design Capital of the Year" hebben gedragen. Voor de minder topografische mensen onder ons (zal eerlijk toegeven dat ik er ook een van ben), dat zijn opeenvolgend: Finland, Zuid-Korea en Italië. Dit jaar is Zuid-Afrika dus aan dit rijtje toegevoegd. De titel is in het leven geroepen als een project om steden te promoten. Hoe promoot Kaapstad zichzelf en waarom? 

Zuid-Afrika wordt door vele toch nog vaak bestempeld als een 3e wereld land. Op sommige delen van het land is dit ook zeker van toepassing, maar als je kijkt naar een stad als Kaapstad is dit niet meer op zijn plaats. Vier jaar geleden hebben ze het al laten zien dat ze een groot evenement als het WK-voetbal prima kunnen hosten. Een boost voor de infrastructuur, het toerisme en de economie in de hoofdstad van Zuid-Afrika. De eerste grote stap in de verandering van het imago van het land. 

De titel als Design Capital of the Year komt nu precies op het juiste moment. Design wordt ingezet als een tool om het leven te veranderen. Sociaal, cultureel en economisch gezien. Een extra boost voor een beter imago en nieuwe positionering van Kaapstad tussen de andere wereldsteden. Een jaar lang wordt samen gewerkt door bedrijven, organisaties en zelfstandige kunstenaars om projecten door de hele stad op te zetten. De basis wordt gelegd voor een netwerk dat samen innovatieve ideeën bedenkt om o.a. sociale en economische problemen in de maatschappij op te lossen door middel van design.

Zo is er bijvoorbeeld een project dat de mensen in Kaapstad wil stimuleren om minder motorvoertuigen te gebruiken, genaamd: "Active Mobility". Er zijn verschillende events en campagnes ontwikkelt, waarin design de hoofdrol speelt, om de mensen en daarmee ook de stad meer mobiel te maken. 

Misschien zouden ze eens moeten overwegen om ons fietsend Nederland in te schakelen voor extra expertise? 

donderdag 19 juni 2014

Echte Zuid-Afrikaan #5 - De toerist (Gastblog door Tijn Driessen)


De toerist. Overal in Kaapstad aanwezig. Makkelijk te herkennen en zeker onderdeel van de stad en daarmee ook Zuid-Afrika. Deze week geef ik mijn figuurlijke pen door aan Tijn Driessen. Een gastblog over zijn ervaringen als toerist in Kaapstad. 

Ik ben echt zo’n typische toerist die niet een toerist wil zijn en me er ook liever niet tussen bevind. Op een kaart kijken is verboden en de weg aan iemand vragen is natuurlijk helemaal uit den boze, laat staan een foto/selfie maken. Ik vind steden leuker als je het gewone leven kan voelen en ervaren dan dat een stad is ingericht op toerisme. Daarom ben ik liever in Gent dan in Brugge, vind ik Berlijn leuker dan Praag en zijn naar mijn mening de meeste steden in Nederland toffer dan Amsterdam. 
Juist hierom vond ik het fijn in Kaapstad. Het barst er van de verschillende mensen uit de hele wereld. Het grootste deel daarvan is er waarschijnlijk niet geboren, maar op latere leeftijd komen wonen en zal er misschien ooit weer weggaan. In plaats van de toerist uit te hangen, leeft iedereen in die stad alsof het hun eigen stad is. Ik had het geluk me constant te kunnen begeven tussen een groep mensen die tijdelijk ‘leven’ in Kaapstad. Zo kon ik rustig “proeven” in een paar van de gezellige cafés, hippe coffeebars en fijne restaurants. Een perfect masker voor een toerist die geen toerist wil zijn.

Een andere reden waarom ik een stad mooi kan vinden is om zijn gebouwen en de ligging daarvan (pleinen, steegjes e.d.). Hierop scoort Kaapstad gemiddeld. Het heeft met het nieuwe voetbalstadion, castle of good hope en wat leuke pleintjes een leuk centrum maar het is ook vooral een stad op Amerikaans model met blokken. Toch is er iets altijd nadrukkelijk aanwezig wat de stad constant machtig doet overkomen. Dat zijn de Tafelberg, Lion’shead en Signal Hill. Deze knoesten van bergen lijken te waken over de stad. Een ander groot voordeel wat de aanwezigheid van deze bergen met zich meebrengt is de mogelijkheid tot wandelen. Hiken, zoals je het tegenwoordig schijnt te moeten noemen. Hierdoor worden de mogelijke toeristische activiteiten verveelvoudigd.

Net als dat er in Berlijn stukken van de muur nog altijd te zien zijn heeft ook Kaapstad zijn ‘littekens’ van het verleden. Het door het apartheidsregime bijna volledig afgebroken District Six is nu een ruim braakliggend terrein waar een aantal hoofdwegen dwars doorheen gaan. Uiteraard is er over dit gebied ook een museum en zijn er natuurlijk tal van andere musea die je leren over het verleden wat Zuid-Afrika en Kaapstad kent.


Kortom, in Kaapstad kunnen zowel de hippe cityhopper, de sportieve hiker en de cultuursnuiver naar mijn idee genoeg voldoening halen. Op een trip naar Cape Point moest ik er toch aan geloven; een echte toeristische foto inclusief de vraag: ‘Can you take picture?’


woensdag 18 juni 2014

De lekkerste biertjes in Zuid-Afrika


Zuid-Afrika staat vooral bekend om hun lekkere wijnen. Opvallend was het dan ook dat vele Zuid-Afrikanen zelf vooral bierdrinkers zijn. Als Nederlander heb ik de afgelopen maanden het een en ander aan Zuid-Afrikaans bier geproefd. Zie hier de ranking: 

1. Castle lager



De Castle brouwerij is een van de oudste in Zuid-Afrika. Hoofdmerk is de Castle Lager, die op bijna iedere plek in Zuid-Afrika geschonken wordt. Is het niet van de tap, dan zijn er wel flesjes te verkrijgen. Voor mij het ultieme kroegbiertje in Zuid-Afrika. Precies goed  van smaak tussen zoet en bitter in en niet te zwaar (5% alcohol). 





2. Savanna Dry 



Geen officieel biertje, maar toch in mijn lijst. Savanna Dry is een cider die qua smaak te vergelijken is met Corona bier. Een heerlijk drankje voor een zomerse dag op het terras of aan het strand. Het wordt vaak ijskoud met een schijfje citroen gedronken. Savanna Dry bevat een alcohol percentage van 6%. 


3. Black Label


Voluit ook wel: Carling Black Label. Hier in Zuid-Afrika wordt het door de lokale bewoners 'hoofdpijnbier' genoemd. Er zit 0,5% meer alcohol in dan in een Castle, wat de meeste Zuid-Afrikanen blijkbaar een kater bezorgd de volgende ochtend. Qua smaak is het ook net iets zwaarder dan een Castle. Oorspronkelijk is het een Canadees merk, maar sinds de anti-apartheid is het meer en meer geïntegreerd in de Zuid-Afrikaanse biermarkt. 



4. Hansa pilsener


De laatste jaren wordt pils ook steeds populairder in Zuid-Afrika. De pilsener Hansa komt uit Noorwegen en heeft in Zuid-Afrika zijn weg naar de top moeten vechten tussen alle populaire lagers. Na de campagne waarmee Hansa liet zien dat pilsener een goed alternatief is voor het drinken van lager, veranderde dit het imago. In 2001 was Hansa zelfs het 2e meest gedronken biertje in Zuid-Afrika. Zoals de oude slogan toen zei: "verfrissend anders". 



5. Birkenhead Honey Blonde Ale



Als je van speciaalbiertjes houdt, dan is de Birkenhead Honey Blonde Ale het proberen waard. De brouwerij staat in de Western Cape van Zuid-Afrika. Dit biertje is zoetig en licht van smaak en past daarom perfect bij wat pittiger eten. Het alcoholpercentage van dit biertje bedraagt 6%. 


Afrikaans tegeltje #8: Swahili



Vertaling van een wijsheid uit het Swahili. 
De Afrikaanse taal die vooral in Oos-Afrika wordt gesproken. 

MarketingFacts #4: Nephaar


In de Nederlandse winkels kun je het meestal alleen vinden rond carnaval, maar hier in Zuid-Afrika hangt het zelfs in de supermarkt: nephaar. 


De meiden hier veranderen eens in de zo veel weken hun kapsel. De ene keer wat minder opvallend, de andere keer zo drastisch dat ik ze bijna niet meer herken als ze me begroeten. Sommige gaan er voor naar de kapper, sommige kopen het in de supermarkt en vlechten het zelf in. 


Eigenlijk precies hetzelfde als onze haarverf. Je kunt er voor naar de kapper (dan betaal je er ook naar) of je koopt de verf bij Etos of Kruidvat en doet het zelf. 


Wel leuk, telkens van haar kunnen veranderen. Wil je afro staartjes? Zo gefixt. 


Ben je het 4 weken later beu en wil je vlechten op je kop? Kan gewoon. 

 

Top 5 - Zuid-Afrikaanse keuken


Wat de boer nie kent, da vreet ie nie... Een Nederlands gezegde wat je zeker in Zuid-Afrika niet moet gebruiken. Een diverse keuken, met voor ons Nederlanders ook veel onbekende gerechten op de kaart. Hieronder mijn top 5 aan Zuid-Afrikaans eten wat je zeker moet proberen! 

1. Biltong
Ze zijn er in verschillende soorten vlees en smaken. Gedroogde stukjes vlees die in Zuid-Afrika vaak als een versnapering voor tussendoor worden gegeten. Het meest gebruikte vlees voor deze lekkernij is rundvlees, kuduvlees en struisvogelvlees. Je kunt het naturel kopen of gekruid met bijvoorbeeld een chili-smaakje. Inmiddels is biltong ook in andere landen steeds meer te verkrijgen. Zo ook in de Verenigde Staten, Australië en ons eigen Nederland. 


2. Kudu fillet 
Hou je wel van een mals stukje bief, dan is de Kudu fillet zeker een aanrader! De Kudu is een antilope die alleen voorkomt in Afrika. Heerlijk in combinatie met wat gesmolten kruidenboter en gebakken uitjes en pepertjes als topping. Of mocht je dat lekkerder vinden een peper- of champignonsausje.


3. Krokodillenspies 
Als je kip lust, dan lust je krokodil. Het klinkt misschien heel exotisch, maar een krokodillenspiesje lust bijna iedereen! Er zijn meerder varianten van krokodillenvlees, maar mijn voorkeur gaat uit naar de krokant gegrilde spies. Hij moet wel goed bereid zijn, anders kan hij wat taai gaan smaken. 


4. Springbok carpaccio 
Net als de Kudu is de Springbok een antilope. De springbok leeft alleen in Zuid-Afrika en dankt zijn naam aan de hoge sprongen die hij maakt. Misschien is het daarom ook dat het vlees zo lekker mals smaakt. Een springbok carpaccio is om je vingers bij af te likken! 


5. Butternut Soep
De butternut squash is een soort pompoen met een zoete, nootachtige smaak. In Zuid-Afrika wordt het vooral gegeten als soep of in zijn geheel gegrild. Naast dat de soep erg lekker is, zit het ook boordevol vitaminen. De butternut is rijk aan vezels, magnesium en vitamine C, E en A. Een gezond voorgerecht dus! 



Heb je geen geld om voor dit lekkere eten helemaal naar Zuid-Afrika te gaan? Geen paniek. In de grote steden zitten ook een aantal hele goede Zuid-Afrikaanse restaurants. Zoals bijvoorbeeld TjingTjing in Amsterdam. 
En mocht deze top 5 iets te exotisch en spannend voor je zijn, maar je wil wel Zuid-Afrikaans eten proberen, dan kun je nog altijd het vertrouwde pakje KNORR Bobotie pakken! 


dinsdag 17 juni 2014

Top 5 - Must DO's in Kaapstad



De hoofdstad van Zuid-Afrika, Kaapstad. Er is een hele boel te beleven en te zien en zeker de moeite waard om te bezoeken! Waarom? Hieronder een top 5 van mijn leukste TO DO's in Kaapstad. 

1. De Tafelberg 
Voor de ervaren hikers duurt het ongeveer 2 uur om de top te bereiken, voor de minder ervaren sporters onder ons zal het zo'n 3 - 3,5 uur duren. Maar hoe dan ook zeker de moeite waard! Mocht je slecht ter been zijn dan is er ook nog de kabelbaan optie. Geeft hetzelfde prachtige uitzicht, maar misschien met iets minder voldoening dan na een hike! 

(Naast de bekende Tafelberg mogen eigenlijk Lionshead, Signal Hill en Devil's Peak ook niet ontbreken in het rijtje van noemenswaardige hikes in Kaapstad...) 



2. Woodstock 
Een opkomende wijk in Kaapstad en verdient zeker een plek in de top 5. De laatste tijd zijn er vele projecten ontstaan die van de wijk een heuse parel maken. Dit komt mede doordat steeds meer design bedrijven zich vestigen op deze plaats. Een van de projecten van Design Capital of the Year heeft de oude armoedige huisjes in de wijk omgetoverd in kunstwerken met prachtige kleurrijke schilderingen. Ook is er sinds een aantal jaar een grote food/design markt in de Old Biscuit Mill (oude koekjes fabriek). Iedere zaterdag staat het bomvol mensen en kun je er genieten van heerlijke muziek, mode, food en interieur.



3. Let's go to the beach
Een bezoekje aan de mooie stranden van Kaapstad mag natuurlijk ook niet ontbreken. Keuze genoeg: Clifton Beach 1, 2, 3 of 4 (naar horen zeggen zijn de stranden ook specifiek voor bepaalde 'soorten' mensen: gaystrand, modellenstrand, maar zelf heb ik daar vrij weinig van gemerkt moet ik zeggen!). Of liever Camps Bay, aansluitend aan de Clifton strandjes. Daar zijn ook de restaurants en wat winkels te vinden. Het oogt allemaal wat chique op Camps Bay, maar uiteindelijk lopen er allerlei verschillende soorten mensen rond. 



4. Waterfront 
Wil je gezellig uiteten of flink shoppen? Waterfront is the place to be! Keuze genoeg aan diverse restaurants. Of je nu chique wilt eten aan het water of een pot bier wil drinken met een live band er bij, het kan allemaal. Ook aan fastfoodketens geen gebrek midden in de winkelcentrum. Waar trouwens ook een bioscoop aanwezig is! Naast deze binnenbios wordt draait er tijdens de zomer ook een buitenbioscoop op Waterfront. Met de ondergaande zon op de achtergrond, kun je al genietende van wat eten en drinken kijken naar diverse films. Voor het programma check de website.


5. Kloof- & Breestreet
Voor de meeste mensen is in eerste instantie Longstreet de straat waar je heen gaat om uit te gaan, een hapje te eten of te winkelen. Maar, de laatste tijd zijn er ook twee andere straten in de buurt van Longstreet die zeker de moeite waard zijn, en minder toeristisch!
Breestreet heeft leuke restaurantjes, die vooral ook in trek zijn bij de lokale bevolking. Zo is er het Spaanse tapasrestaurant "La Parada", dat bijna iedere avond vol zit. Een gezellig sfeer en lekkere hapjes en drankjes. Een aanrader in Kloofstreet is het restaurant "Da Vinci". Goede service, lekker eten en een leuk extraatje: je mag er op de tafel tekenen tijdens het wachten. Naast restaurants heeft Kloofstreet ook een aantal leuke winkeltjes die de moeite waard zijn! 



maandag 16 juni 2014

WK-voetbal: goed of slecht voor het imago?


Inmiddels is het WK-voetbal in Brazilië in volle gang. Zeker na afgelopen vrijdag is er onder ons Nederlands volkje vooral euforie ontstaan. Wat wil je ook met zo'n prestatie die het Nederlands team tegen de Spanjaarden heeft neergezet. De vraag is echter: wordt hiermee de andere kant van het verhaal achter het WK niet verdoezeld? We praten nu alleen nog maar over de mooie duik van Van Persie of Robben die de snelste voetballer ooit schijnt te zijn. Daarmee lijken de schandes die het WK in Brazilië met zich meebrengt aan de kant geschoven hier in Nederland. In de rest van de wereld zijn er nog hevige protesten aan de gang. Is het WK-voetbal nu goed of slecht voor een land als Brazilië? Om deze vraag te beantwoorden nemen we een kijkje door de Zuidafrikaaskop-bril! 

Vier jaar geleden vroegen vele mensen zich af of het Zuid-Afrika wel ging lukken: een WK-voetbal hosten. Het land werd door de rest van de westerse landen bestempeld als derde wereld land. Het tegendeel hebben ze vier jaar geleden laten zien. Zuid-Afrika heeft door middel van het WK, het imago wat ze hadden grotendeels van zich af weten te schudden. Het toernooi is succesvol gelopen (behalve dan die finale voor Nederland...), waardoor nu wordt ingezien dat het land capaciteiten bezit van een eerste wereld land. Voor welke partijen is dit belangrijk? 

  • Buitenlandse investeerders
Door het succes van het WK is de angst van vele investeerders weggenomen. Na het WK voetbal is dan ook een toename te zien in het aantal buitenlandse investeerders in Zuid-Afrika. Onderdeel van dit succes zijn natuurlijk ook de voorzieningen die voor dit toernooi zijn aangepast. De infrastructuur flink verbeterd en er is een glasvezelkabel op de oceaanbodem gelegd voor snellere verbindingen. Dit maakt Zuid-Afrika alleen nog maar meer interessanter voor investeerders. Zuid-Afrika kan met al die nieuwe voorzieningen en kennis mooi als toegangspoort naar de rest van het continent Afrika dienen. 
  • Toeristen
Het is algemeen bekend dat de criminaliteit- en armoedecijfers in Zuid-Afrika erg hoog zijn. Vele toeristen schrikt het daarom af om het land te bezoeken. Sinds het WK is dit vooroordeel ook grotendeels weggenomen. Mensen voelden zich veilig. Dit is natuurlijk plaats en tijd gebonden. 's Avonds moet je niet op een onbekende plek rondlopen, want dan weten ze je wel te vinden. Maar overdag hoef je nergens bang voor te zijn. Als Zuid-Afrika het beleid in veiligheid en toerisme slim blijft doorvoeren, kan het jaarlijkse aantal buitenlandse bezoekers ook de komende jaren nog wel eens verdubbeld worden. 
  • Zuid-Afrikanen
Niet alleen buitenlanders, maar ook de Zuid-Afrikanen zelf kijken nog steeds enorm positief op het WK-voetbal terug. Dan heb ik het niet alleen over bepaalde klasse mensen, maar echt iedereen in het land. De mensen die in de townships wonen spreken over het WK als een verbintenis tussen alle rassen en standen. 

Kortom, het WK in Zuid-Afrika was een succes, omdat alle betrokken partijen tevreden waren. De hoop was (en is er misschien nog steeds), dat dit voor Brazilië hetzelfde effect zou hebben. Het is overduidelijk dat de mensen in de krottenwijken daar totaal anders over het WK denken dan de townshipsbewoners in Zuid-Afrika vier jaar terug. Dat maakt bijvoorbeeld deze street art heel goed duidelijk. En als de mensen in eigen land er al niet achter staan, hoe kun je dan een goed imago creëren naar de buitenwereld? Is dat niet sowieso een verloren zaak? 

Hoe dan ook, wij Nederlanders mogen de komende dagen nog wel even genieten van onze heerlijke revenge op Spanje!


maandag 9 juni 2014

Afrikaans tegeltje #7: African Proverb



African Proverb
Op z'n Brabants: nie lullen, maar poetsen!
En ABN vertaald: niet zo veel praten, maar gewoon je werk doen! 

vrijdag 6 juni 2014

MarketingFacts #3: Commercial - Apartheid



Een van de belangrijkste thema's in Zuid-Afrika is sinds 1994 de afschaffing van de Apartheid. Vele commercials spelen daar ook op in. Hierboven een voorbeeld van een anti-racisme reclame van een aantal jaar geleden van SABC 1 (te vergelijken met de Nederland 1 zender thuis). Een concept dat de rollen letterlijk omdraait en mensen aan het nadenken zet over hun gedrag. 



donderdag 5 juni 2014

Top 10 - Grappige Afrikaanse woorden



1. Aftrekplek
Vele mensen zullen deze foto gemaakt hebben, maar nee het is niet wat het lijkt. Geen 'afwerkplek', maar een parkeerplaats langs de snelweg. 

2. Koek

Vraag in het Afrikaans niet zomaar of iemand een koekje lust. Dit duidt namelijk op het vrouwelijk geslachtsorgaan.

3. 
Bromponie
De elektronische versie van het schattige kleine paardje, waar je waarschijnlijk bij Ponie aan dacht: de scooter. 

4. Neuk
Nee, niet dat. Als mensen je hier een "Neuk willen verkopen", zijn het geen hoeren... Dan is het oppassen geblazen, want dan proberen ze je namelijk te slaan/beuken. 

5. Kopseer
Van zo'n "Neuk" kan je dan wel eens flinke "Kopseer" krijgen. Ja je raad het waarschijnlijk al: hoofdpijn!

6. Boom
Heel simpel zou je denken, maar naast boom heeft het nog een tweede betekenis: wiet. Bijvoorbeeld: "Jy lyk sleg, het jy te veel boom gerook?", betekent: "Jij ziet er slecht uit, heb je te veel wiet gerookt?" 

7. Enkelloper
Als Enkelloper, loop je letterlijk alleen door het leven. Er wordt hier ook wel "Alleenloper" gezegd. In Nederland noemen we het een vrijgezel. 

8. Ogies maak
En wat iedere "Alleenloper" opstap probeert te doen is "Ogies maak" (flirten), met iemand die hij wel ziet zitten. 

9. Van-nikske-nie-bang-skip
Zoals vele woorden is er dit ook weer een die precies zegt waar het opstaat: dit schip is van niets en niemand bang. Het is namelijk een oorlogsschip. 

10. Eksie-perfeksie
Om het rijtje mee af te sluiten een kreet die dit mooie land perfect omschrijft: "Het is hier eksie-perfeksie!" Oftewel: Fantastisch. 


maandag 2 juni 2014

Een vlag met een verhaal


Sinds 1928 was bovenstaande vlag de officiële vlag vlag van Zuid-Afrika. Pas sinds 1994 is deze veranderd in wat het nu is. Een vlag met een lange historie en verschillende contexten en varianten. Oorspronkelijk gaan de roots van deze vlag terug naar ons eigen land. Toen had het echter niet de 3 kleine vlaggetjes in het midden en stond deze nog helemaal los van Zuid-Afrika. Dit is hoe het begon...

De Prinsenvlag
Onze huidige rood, wit, blauwe vlag hebben we te danken aan haar oranje, wit, blauwe voorloper die gedragen werd door de watergeuzen. Dit waren Nederlandse strijders die het met hun schepen opnamen tegen de Spaanse bezetters van de Lage Landen. De prinsenvlag werd daarmee een van de symbolen voor de Nederlandse opstand tegen de Spanjaarden en de Republiek der 7 Verenigden Nederlanden. De kleur Oranje zou in 1650 on-officiëel al vervangen zijn voor rood. Dit was beter zichtbaar van een afstand. Later in 1795 tijdens de Franse bezetting werd officieel besloten dat de vlag rood-wit-blauw moest zijn. Dit werd door Willem I daarna ook overgenomen, met als kleine aanpassing de oranje wimpel. 




NSB-vlag
Lange tijd werd de Prinsenvlag niet meer gebruikt. Tot de NSB deze weer uit het stof deed opwaaien. Door hen werd geroepen dat dit de echte Nederlandse vlag zou zijn. In 1937 tekende Koningin Wilhelmina als een reactie hierop een besluit dat de Nederlandse vlag rood-wit-blauw is. 

In 2011 was er weer aandacht voor de vlag. Partijleden van de PVV hadden de vlag voor een aantal maanden voor het raam van hun kantoor hangen. Na hevige discussie over de negatieve associaties met de NSB zijn deze echter verwijderd. Een aantal weken later werd in de Kamer door verschillende PPV-leden een speldje gedragen met de afbeelding van de Prinsenvlag. Een onschuldige nationalistische uiting? Het is de vraag of het onschuldig is wat de PVV wil en doet... Maar dat terzijde, we gaan door met de laatste variant van de oranje-wit-blauw gekleurde vlag. 

Apartheidsvlag 
De Prinsenvlag heeft dus ook gediend als basis voor de vorige Zuid-Afrikaanse vlag. In het witte gedeelte zijn de vlaggen van Groot-Britannië, Oranje Vrijstaat (toentertijd een gebied in Zuid-Afrika vernoemd naar het Nederlandse vorstenhuis) en Transvaal (in die tijd een kleine onafhankelijke Boerenrepubliek in Zuid-Afrika) te zien. Deze drie landen gingen in 1928 door in de Unie van Zuid-Afrika, daarom zijn die drie vlaggen vertegenwoordigd. De Prinsenvlag werd als basis gekozen omdat het in geen enkel ander land een nationale vlag was. Het zou dan ook niet politiek gekleurd zijn. Vanwege het Apartheidsregiem kreeg de vlag daarentegen toch een negatieve kleur. Met het met einde van de Apartheid in 1994 werd daarom gekozen voor een nieuwe vlag, zonder racistische associaties.

Het ontwerp van de nieuwe vlag heeft de symboliek die past bij de Regenboognatie die Zuid-Afrika tegenwoordig is. De Y-vorm staat voor een convergentie naar een verenigd land. Rood staat voor het bloed, blauw verwijst naar de blauwe lucht, groen symboliseert het land en het geel staat voor de natuurlijke rijkdommen die Zuid-Afrika bezit. Als laatste staan wit en zwart voor de verschillende kleuren mensen die hier samenleven.

Hopelijk verdwijnt de Prinsenvlag weer op zolder en daarmee ook de negatieve associaties die het heeft... 



vrijdag 30 mei 2014

MarketingFacts #2: Fastfood


Ondanks de sportieve reputatie die Zuid-Afrika voor vele zal hebben, wijzen cijfers uit dat het land een van de 'dikste' in de wereld is. Volgens onderzoek zou in totaal 61% overgewicht, zwaar overgewicht of obesitas hebben. De grootste groep daarvan zijn vrouwen, een derde van alle vrouwen hier heeft obesitas. Goedkoop en ongezond voedsel is een van de oorzaken. Tijd om de grootste fastfoodketens van hier eens de revue te laten passeren. 

Steers en Spur Steak Ranches zijn oorspronkelijk Zuid-Afrikaanse ketens die zich inmiddels over verschillende landen in heel Afrika hebben uitgebreid. Van burgers tot steak tot spareribs. Of te wel, veel vlees. 

Naast deze oorspronkelijke fastfoodketens zijn er ook de Amerikaanse ketens die zich met hun burgers in Zuid-Afrika hebben gevestigd. McDonalds heeft zich hier al voor een langere tijd geworteld. BurgerKing is nog een vrij jonge keten in dit land. 



Niet alleen weten ze hier wat vlees is, Zuid-Afrika staat ook bekend om haar vis. Natuurlijk hebben ze daar ook verschillende visketens in 'fastfood-style' voor bedacht. Een van de bekendste is Ocean Basket. Met meer dan 160 restaurants (als je het zo mag noemen...) in heel Zuid-Afrika zijn zij hier de marktleider in fastfoodfish. Een simpele kaart, de smaak is oké en het wordt op een leuke manier gepresenteerd. Met net iets meer stijl dan een McDonalds of een Steers.

Maar wat deze fastfoodketens ook voor marketing gebruiken, het beste marketingmiddel hier is toch echt: kip. Nee, het is niet zo maar een vooroordeel - ze houden hier van kip! Waarom? Ik zou het niet weten. De cijfers maken dit in ieder geval wel duidelijk. In de top 5 van meest bezochte fastfoodketens in Zuid-Afrika staan er 3 met kip als hoofdingrediënt. Chicken Licken en Nando's, beide hier opgericht en inmiddels ook verspreid over andere landen in Afrika, staan op een 2e en 4e plek. Met stip op nummer één staat al voor een lange tijd: Kentucky Fried Chicken. 


Misschien zou onze Nederlandse FC KIP ook eens aan een Zuid-Afrikaanse afzetmarkt moeten denken....


zondag 25 mei 2014

Van de straat #5: HIV Protest!


Al zingend en dansend lopen ze over straat. Vanaf de wagen die de stoet leidt worden door de microfoon verschillende kreten gescandeerd. Vanaf de zijkant van de straat sta ik toe te kijken en verwonder me erover dat de mensen in de stoet me vooral lachend aankijken. Dat is nog eens een positievere vorm van protest dan bij ons in Nederland. Het onderwerp daarentegen is minder positief: HIV. 

Cijfers
Aids is een groot gezondheidsprobleem in Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika zijn zelfs de meest HIV geïnfecteerde mensen over de hele wereld. In totaal leven hier ruim 5.600.000 mensen met HIV, ongeveer 10% van de gehele bevolking. Over het algemeen genomen zijn de wereldcijfers van HIV geïnfecteerde mensen gedaald. In Zuid-Afrika is dit echter sinds 2009 alleen maar toegenomen. In 2013 stierven 260.000 mensen aan de gevolgen van HIV. Dit is de helft van het totale sterftecijfer van dat jaar. 

Kinderen
Opvallend is dat een groot deel van de schoolgaande meiden geïnfecteerd is. Op zijn minst 28% van de tienermeiden is HIV positief, vergeleken met een kleine 4% van de schoolgaande jongens. Dit komt omdat de meisjes worden uitgebuit door 'Sugar Daddies'. Het is duidelijk dat jonge jongens niet met deze meiden slapen. Het zijn de oudere mannen die misbruik van ze maken. Daarnaast zijn er ook kinderen die al geïnfecteerd worden geboren, omdat hun moeder die HIV positief is niet de juiste behandeling heeft gekregen. 

Maatregelingen 
Inmiddels zijn door de regering verschillende maatregelingen en pogingen ondernomen om het HIV cijfer te doen dalen. Sommige werken, andere daarentegen niet. De afgelopen 5 jaar is de behandeling van geïnfecteerde zwangere vrouwen bijvoorbeeld veranderd. Voorheen moesten ze 28 weken zwanger zijn om de juiste medicijnen te krijgen, tegenwoordig is dit teruggedrongen naar 14 weken. Met als gevolg dat er minder HIV wordt overgedragen van moeder op kind. Het grote aantal andere HIV positieve mensen krijgt echter niet de juiste medicijnen. Dat is waar ook het protest op straat over ging dat ik heb gezien. Ze vinden dat de overheid beter hun best moet doen om het sterftecijfer van mensen met aids terug te dringen, door geen halt te roepen op de juiste medische hulp. 

Of het protest wat uithaalt is de vraag... Feit blijft dat een zingend en dansend protest positieve aandacht trekt! 

Schatting HIV infectie in Afrika (2007)