maandag 19 mei 2014
Zuid-Afrika kiest #3: iedere stem telt
In maart werd me door het thuisfront gevraagd of ik wilde stemmen voor de gemeenteraad en nu ook weer voor de Europese verkiezingen die er aan zitten te komen. In beide gevallen was/ben ik niet in staat zelf te gaan stemmen, omdat ik hier in Kaapstad zit. Mijn eerste reactie op deze vraag was dat het me niet zo veel uitmaakte of mijn stem nu wel of niet werd uitgebracht. Inmiddels ben ik erachter dat als ik dit mijn klasgenoten zou vertellen, ze me voor gek zouden verklaren!
Bijna iedere stemgerechtigde hier in Zuid-Afrika is er trots op dat hij of zij zijn stem mag uitbrengen. De verkiezingen zijn dan ook een hele happening. Niet alleen aan het rumoer op straat, de affiches aan de muur of de mensen die gekleed gaan in de kleur van hun partij is te zien dat de verkiezingen hier leven. Vooral de manier waarop de mensen er over praten en het feit dat voor de verkiezingen een nationale vakantiedag wordt gegeven, laat zien dat stemmen in Zuid-Afrika belangrijk is. Rijen dik stond het dan ook afgelopen 7 mei bij de stembureaus.
Hoe kan ik dan zo laks over mijn stem denken? Natuurlijk zijn de Gemeenteraad- en Europese verkiezingen niet helemaal hetzelfde als de Tweede Kamer verkiezingen, maar het feit dat ik in eerste instantie vrij gemakkelijk denk over het uitbrengen van mijn stem is een groot verschil met hier. Iets wat me aan het denken heeft gezet rondom de verkiezingen van afgelopen 7 mei.
De hoge opkomst van stemmers, 80,5% afgelopen verkiezingen, in Zuid-Afrika zorgt hier en daar misschien voor organisatorische problemen, maar het geeft ook aan dat de bevolking nog steeds gelooft in de kracht van de democratie. In Nederland is dat geloof veel minder sterk geworden. Daar heeft in 2012 74,6% van de stemgerechtigde zijn stem uitgebracht. In vergelijking met vroeger, dan spreek ik over 50-60 jaar geleden, scheelt dat zo'n 20%. En voor bijvoorbeeld de Europese verkiezingen, die er nu weer aan zitten te komen, is de laatste keer maar 36,8% van de stemmers komen opdagen.
Die percentages geven aan dat het stemmen in Nederland veel minder belangrijk wordt gevonden. In Nederland bestaat de democratie natuurlijk al veel langer dan de 20 jaar jonge democratie van Zuid-Afrika. Maar uiteindelijk is het dat gebrek aan belangstelling voor het stemmen, dat een gezonde democratie de das om doet. Hoewel mensen in Zuid-Afrika weten dat de leidende partij niet makkelijk te veranderen is, denken ze nog steeds dat hun stem uitmaakt. Wat dat betreft kan Nederland nog wat leren van de jonge en enthousiaste democratie in Zuid-Afrika.
Waaronder ik: mijn stem, waar ik ook mag zijn, zal voortaan altijd meetellen! En die van jullie?
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten