woensdag 18 juni 2014

De lekkerste biertjes in Zuid-Afrika


Zuid-Afrika staat vooral bekend om hun lekkere wijnen. Opvallend was het dan ook dat vele Zuid-Afrikanen zelf vooral bierdrinkers zijn. Als Nederlander heb ik de afgelopen maanden het een en ander aan Zuid-Afrikaans bier geproefd. Zie hier de ranking: 

1. Castle lager



De Castle brouwerij is een van de oudste in Zuid-Afrika. Hoofdmerk is de Castle Lager, die op bijna iedere plek in Zuid-Afrika geschonken wordt. Is het niet van de tap, dan zijn er wel flesjes te verkrijgen. Voor mij het ultieme kroegbiertje in Zuid-Afrika. Precies goed  van smaak tussen zoet en bitter in en niet te zwaar (5% alcohol). 





2. Savanna Dry 



Geen officieel biertje, maar toch in mijn lijst. Savanna Dry is een cider die qua smaak te vergelijken is met Corona bier. Een heerlijk drankje voor een zomerse dag op het terras of aan het strand. Het wordt vaak ijskoud met een schijfje citroen gedronken. Savanna Dry bevat een alcohol percentage van 6%. 


3. Black Label


Voluit ook wel: Carling Black Label. Hier in Zuid-Afrika wordt het door de lokale bewoners 'hoofdpijnbier' genoemd. Er zit 0,5% meer alcohol in dan in een Castle, wat de meeste Zuid-Afrikanen blijkbaar een kater bezorgd de volgende ochtend. Qua smaak is het ook net iets zwaarder dan een Castle. Oorspronkelijk is het een Canadees merk, maar sinds de anti-apartheid is het meer en meer geïntegreerd in de Zuid-Afrikaanse biermarkt. 



4. Hansa pilsener


De laatste jaren wordt pils ook steeds populairder in Zuid-Afrika. De pilsener Hansa komt uit Noorwegen en heeft in Zuid-Afrika zijn weg naar de top moeten vechten tussen alle populaire lagers. Na de campagne waarmee Hansa liet zien dat pilsener een goed alternatief is voor het drinken van lager, veranderde dit het imago. In 2001 was Hansa zelfs het 2e meest gedronken biertje in Zuid-Afrika. Zoals de oude slogan toen zei: "verfrissend anders". 



5. Birkenhead Honey Blonde Ale



Als je van speciaalbiertjes houdt, dan is de Birkenhead Honey Blonde Ale het proberen waard. De brouwerij staat in de Western Cape van Zuid-Afrika. Dit biertje is zoetig en licht van smaak en past daarom perfect bij wat pittiger eten. Het alcoholpercentage van dit biertje bedraagt 6%. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten