maandag 16 juni 2014

WK-voetbal: goed of slecht voor het imago?


Inmiddels is het WK-voetbal in Brazilië in volle gang. Zeker na afgelopen vrijdag is er onder ons Nederlands volkje vooral euforie ontstaan. Wat wil je ook met zo'n prestatie die het Nederlands team tegen de Spanjaarden heeft neergezet. De vraag is echter: wordt hiermee de andere kant van het verhaal achter het WK niet verdoezeld? We praten nu alleen nog maar over de mooie duik van Van Persie of Robben die de snelste voetballer ooit schijnt te zijn. Daarmee lijken de schandes die het WK in Brazilië met zich meebrengt aan de kant geschoven hier in Nederland. In de rest van de wereld zijn er nog hevige protesten aan de gang. Is het WK-voetbal nu goed of slecht voor een land als Brazilië? Om deze vraag te beantwoorden nemen we een kijkje door de Zuidafrikaaskop-bril! 

Vier jaar geleden vroegen vele mensen zich af of het Zuid-Afrika wel ging lukken: een WK-voetbal hosten. Het land werd door de rest van de westerse landen bestempeld als derde wereld land. Het tegendeel hebben ze vier jaar geleden laten zien. Zuid-Afrika heeft door middel van het WK, het imago wat ze hadden grotendeels van zich af weten te schudden. Het toernooi is succesvol gelopen (behalve dan die finale voor Nederland...), waardoor nu wordt ingezien dat het land capaciteiten bezit van een eerste wereld land. Voor welke partijen is dit belangrijk? 

  • Buitenlandse investeerders
Door het succes van het WK is de angst van vele investeerders weggenomen. Na het WK voetbal is dan ook een toename te zien in het aantal buitenlandse investeerders in Zuid-Afrika. Onderdeel van dit succes zijn natuurlijk ook de voorzieningen die voor dit toernooi zijn aangepast. De infrastructuur flink verbeterd en er is een glasvezelkabel op de oceaanbodem gelegd voor snellere verbindingen. Dit maakt Zuid-Afrika alleen nog maar meer interessanter voor investeerders. Zuid-Afrika kan met al die nieuwe voorzieningen en kennis mooi als toegangspoort naar de rest van het continent Afrika dienen. 
  • Toeristen
Het is algemeen bekend dat de criminaliteit- en armoedecijfers in Zuid-Afrika erg hoog zijn. Vele toeristen schrikt het daarom af om het land te bezoeken. Sinds het WK is dit vooroordeel ook grotendeels weggenomen. Mensen voelden zich veilig. Dit is natuurlijk plaats en tijd gebonden. 's Avonds moet je niet op een onbekende plek rondlopen, want dan weten ze je wel te vinden. Maar overdag hoef je nergens bang voor te zijn. Als Zuid-Afrika het beleid in veiligheid en toerisme slim blijft doorvoeren, kan het jaarlijkse aantal buitenlandse bezoekers ook de komende jaren nog wel eens verdubbeld worden. 
  • Zuid-Afrikanen
Niet alleen buitenlanders, maar ook de Zuid-Afrikanen zelf kijken nog steeds enorm positief op het WK-voetbal terug. Dan heb ik het niet alleen over bepaalde klasse mensen, maar echt iedereen in het land. De mensen die in de townships wonen spreken over het WK als een verbintenis tussen alle rassen en standen. 

Kortom, het WK in Zuid-Afrika was een succes, omdat alle betrokken partijen tevreden waren. De hoop was (en is er misschien nog steeds), dat dit voor Brazilië hetzelfde effect zou hebben. Het is overduidelijk dat de mensen in de krottenwijken daar totaal anders over het WK denken dan de townshipsbewoners in Zuid-Afrika vier jaar terug. Dat maakt bijvoorbeeld deze street art heel goed duidelijk. En als de mensen in eigen land er al niet achter staan, hoe kun je dan een goed imago creëren naar de buitenwereld? Is dat niet sowieso een verloren zaak? 

Hoe dan ook, wij Nederlanders mogen de komende dagen nog wel even genieten van onze heerlijke revenge op Spanje!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten