woensdag 18 juni 2014

Top 5 - Zuid-Afrikaanse keuken


Wat de boer nie kent, da vreet ie nie... Een Nederlands gezegde wat je zeker in Zuid-Afrika niet moet gebruiken. Een diverse keuken, met voor ons Nederlanders ook veel onbekende gerechten op de kaart. Hieronder mijn top 5 aan Zuid-Afrikaans eten wat je zeker moet proberen! 

1. Biltong
Ze zijn er in verschillende soorten vlees en smaken. Gedroogde stukjes vlees die in Zuid-Afrika vaak als een versnapering voor tussendoor worden gegeten. Het meest gebruikte vlees voor deze lekkernij is rundvlees, kuduvlees en struisvogelvlees. Je kunt het naturel kopen of gekruid met bijvoorbeeld een chili-smaakje. Inmiddels is biltong ook in andere landen steeds meer te verkrijgen. Zo ook in de Verenigde Staten, AustraliĆ« en ons eigen Nederland. 


2. Kudu fillet 
Hou je wel van een mals stukje bief, dan is de Kudu fillet zeker een aanrader! De Kudu is een antilope die alleen voorkomt in Afrika. Heerlijk in combinatie met wat gesmolten kruidenboter en gebakken uitjes en pepertjes als topping. Of mocht je dat lekkerder vinden een peper- of champignonsausje.


3. Krokodillenspies 
Als je kip lust, dan lust je krokodil. Het klinkt misschien heel exotisch, maar een krokodillenspiesje lust bijna iedereen! Er zijn meerder varianten van krokodillenvlees, maar mijn voorkeur gaat uit naar de krokant gegrilde spies. Hij moet wel goed bereid zijn, anders kan hij wat taai gaan smaken. 


4. Springbok carpaccio 
Net als de Kudu is de Springbok een antilope. De springbok leeft alleen in Zuid-Afrika en dankt zijn naam aan de hoge sprongen die hij maakt. Misschien is het daarom ook dat het vlees zo lekker mals smaakt. Een springbok carpaccio is om je vingers bij af te likken! 


5. Butternut Soep
De butternut squash is een soort pompoen met een zoete, nootachtige smaak. In Zuid-Afrika wordt het vooral gegeten als soep of in zijn geheel gegrild. Naast dat de soep erg lekker is, zit het ook boordevol vitaminen. De butternut is rijk aan vezels, magnesium en vitamine C, E en A. Een gezond voorgerecht dus! 



Heb je geen geld om voor dit lekkere eten helemaal naar Zuid-Afrika te gaan? Geen paniek. In de grote steden zitten ook een aantal hele goede Zuid-Afrikaanse restaurants. Zoals bijvoorbeeld TjingTjing in Amsterdam. 
En mocht deze top 5 iets te exotisch en spannend voor je zijn, maar je wil wel Zuid-Afrikaans eten proberen, dan kun je nog altijd het vertrouwde pakje KNORR Bobotie pakken! 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten